Nieuws 2013

27

Sept

Triatlon Seizoen 2013

 

Het triatlonseizoen voor mij zit er al weer op. Eigenlijk zat het er al zo’n twee weken geleden op nog voor ik mijn laatste wedstrijd ging meedoen. Mechelen had gediend mijn laatste wedstrijd te worden en zo mijn iets minder seizoen erbovenop te krijgen. Dat laatste is een beetje humor. Ik brak mijn sleutelbeen de vrijdag voor ‘Le weekend de Malines’ en ik kon zes weken gaan rusten. Op mijn kalender zijn nu al twee dikke weken doorstreept. Na twee weken van niets doen heb ik de moed gevonden om dus aan dit verslagje te werken. Ik moet toegeven dat ik dit jaar enkele mooie dingen heb laten zien maar weet dat er nog véél werk aan de winkel is. Ik won o.a. het BK triatlon, BK duatlon en de Flanders cup. Ik verbeterde op internationaal niveau alsook mijn techniek in de drie disciplines verbeterde, dat laatste is misschien wel het belangrijkste. Ik bedank mijn sponsers: ZeroD, Karhu, deewee bikes, Born. Ik bedank mijn club SP&O voor de ondersteuning die ik heb gekregen (en hopelijk volgend jaar ook krijg). Ik bedank mijn broer Emilio Hernaert voor de foto’s en filmpjes voor zowat al mijn wedstrijden. Ook Laurens Van Tichelen, een goede kameraad was in Antwerpen mede cameraman waarvoor dank. Ik zit nu nog vier weken in mijn zetel om dan rustig het seizoen 2014 voor te bereiden. Hier een kleine compilatie van mijn seizoen. Enjoy!

14

Sept

Bedrijventriatlon - Mechelen

 

Omdat ik al twee keer redelijk uit het water was gekropen bij de bedrijventriatlon en mijn pa al twee keer tussen zijn kader had gehangen om tegen 40+ gemiddeld te volgen, ging hij eens zorgen voor “een goe New Planet Fitness ploegske”. Die ploeg is er gekomen, maar ik was er niet bij: val om 17h op vrijdag de 13de (!) Sleutelbeenbreuk. Toch een verslag, het resultaat was te goed om er niet over te schrijven. Vrijdag avond nog een vervanger gevonden om te zwemmen Eigen kweek van SP&O, Good Young Sam Van Dingenen, 16 jaar. Goed uit het water met 13de zwemtijd op 1 minuut van de koplopers. Zeer sterk gezwommen van Sam, zeker met zo veel snel volk in het water. We wisten op voorhand dat ons zwakke punt de eerste wissel was. Onze fietser Matthias Houlmont, 17 jaar en eerste jaar junior wielrenner kan snoeihard fietsen, maar de wissel was trager dan de twee ploegen van oilservice, daar liep het “gesmeerd”. Hierdoor hebben we een minuut extra achterstand opgelopen. Het fietsen was top van Matthias: een drietal onmiddellijk voorbij gevlogen en dan in een groepje gekomen waar ze niet erg konden overpakken omdat hij te snel ging. Knap bochtenwerk van onze junior ook, telkens 10 a 15 meter aan hun broek. Met een kleine 3 minuten achter op de eerste kwam Matthias binnen. Mats Lunders, 22 jaar, onze loper is toen als een speer vertrokken na een goede wissel en had na één ronde van 5 km reeds 1m30 (!) goedgemaakt op de koplopers, na 7 km hoorde hij dat hij nog maar 40 sec. achterstand had en ging er vol voor… om uiteindelijk op 20 sec. te stranden. Met een gemiddelde leeftijd van 18,5 jaar zijn wij de jongste ploeg die deelneemt denk ik. Een derde plaats is een prachtig resultaat voor deze ploeg, top gedaan mannen! Volgend jaar wil ik met deze jongens meedoen voor de knikkers, maar wij blijven bescheiden, doen ons best en laten armen en benen spreken. Hier enkele foto's.

31

Aug

ETU Eton Dorney

 

ETU Eton DorneyVoor mijn tweede ETU wedstrijd had ik mijn doelstelling redelijk hoog gelegd: beter doen dan in Vierzon. Daar bedoel ik mee, wederom bij de eerste 50% van de deelnemers en liefst top 30.We waren met 10 Belgen, vier Walen en 6 Vlamingen. Wegens geen ranking stond ik links op het ponton terwijl er rechts rond de boei moest gezwommen worden. Extra afstand te zwemmen zonder wetsuit in de Olympische roeivijver. Ik zwom voor mijn gevoel niet slecht, maar had geen idee waar ik zat. Toen ik uit het water kwam zag ik véél volk voor mij, sprinten dus naar de bike dan maar. De wissel was niet zo super, elastiek van schoen los, beetje knoeien en weg. Ik zat op 10 meter van wat achteraf de derde fietsgroep bleek te zijn. Er was reeds meer dan dertig man weg in groep één en twee. Met nog één voet op mijn schoen het gat dichtgereden en mee. Het fietsen ging goed, snel maar gemakkelijk te volgen, er waren geen echte bochten: vier ronden rond de vijver. Wissel twee was ok, als zesde binnen van de ongeveer twintig atleten. Beetje file in de te smalle wisselzone en weg voor de run. Goed gevoel in het begin, maar tijdens de tweede helft kreeg ik het wat moeilijk. Noah Servais kwam er nog over na 3 Km en ik kon niet meer versnellen, jammer. Een 41 ste plaats was het eindresultaat, vijfde Belg. Wel een goede looptijd met een slecht gevoel, beter zo dan andersom zou ik zeggen. Ik schat mijn vorm hier op 85 a 90 % wegens het onderbreken van de training voor vakantie begin Augustus. In Mechelen wil ik 99.2 % zijn en dan zien we wel wat dat geeft.

15

Aug

Triatlon Izegem

 

Met enkele zware trainingen begin van de week in volle voorbereiding op Eton Dorney en net 5 dagen terug uit vakantie zag ik deze wedstrijd meer als training dan wat anders. Niets te verliezen, misschien iets te winnen? Ik had ook wat last van een beginnende oorontsteking, maar wou er toch het beste van maken. Ik wou ook eens “iets zot” op de fiets doen, uiteindelijk moest ik wel… Verslag: Wetsuit swim, het was iets afgekoeld, dus pak aan. Het zwemmen ging niet goed, met 30 seconden achterstand op Jarne Verhaegen en ploegmaat Jonas uit het water, ook nog eens 15 seconden achterstand op Glenn Van Hout, Wouter timmerman en Matthew Porters. Het “zot doen op de fiets” kon al meteen beginnen, dat gat moest dicht. Ik heb alles gegeven en zo snel Jonathan Wayaffe en mezelf bij het groepje van drie gebracht. Daar heb ik dan ook nog veel kop gedaan om net voor de wissel de twee koplopers in te lopen, sterk gereden van Jarne Verhagen wel, ik dacht hem sneller te pakken. Als vierde uit de wissel en met het gedacht om de wedstrijd echt hard te maken onmiddellijk naar Jonathan Wayaffe gelopen, tweede positie nu. Maar hier begon het stilaan fout te lopen, de echte vorm in het lopen was er niet en ik was een beetje choco van het fietsen. Al snel moest ik Jonathan, Jarne en Glenn laten gaan. De tweede helft van het lopen ging terug beter, maar de eerste drie waren gaan vliegen. Vierde overall en tweede jeugd A als eindresultaat, gezien de omstandigheden en met een Jarne Verhaegen in topvorm denk ik dat deze uitslag niet slecht is. Beste fietstijd, dat is toch ook al iets. Vive le velo!

14

Juli

Triatlon Vilvoorde

 

De derde jeugd Flanders cup, bij winst was ik zeker van eindwinst in de jeugdranking, toch een beetje het doel voor deze wedstrijd. Prachtig weer,een goede organisatie en zeer goed te volgen voor het publiek, wat meer kunnen we wensen? Een goede zwemstart, enkele goede wissels en een sterk loopnummer om maar iets te noemen zou helpen. De snelste zwemmer is De Wachter Jonas, ploegmaat bij SP&O en openwater zwemmer. En daar gingen we om 11h45 nu toch mee beginnen zeker, 750 m zwemmen in open water, dus… ik lag naast Jonas. Met een goede start zat ik in zijn voeten, maar ik kon ze nog niet, hoop doet leven, houden. Lang lag ik in tweede positie maar Joachim Wera, ook een zeer goede zwemmer kwam er over en ik ging mee, een tijdje toch. Als 4° uit het water samen met Glenn Van Hout, ook bekend als “Glenn attack”, steeds oppassen voor die kerel op de fiets, toffe gast. Een goede wissel en weg met de fiets in een groep van een achttal man in achtervolging op Jonas die een halve minuut voor lag. Van onze trainer moesten we er een harde wedstrijd van maken, maar omdat een ploegmaat weg was riepen ze dat we niet mochten rijden, dat is moeilijk natuurlijk.”We” is Jonathan Wayaffe en ikzelf, beiden SP&O. Uiteindelijk hadden we hem dan toch te pakken zonder te rijden. Om te trainen voor de ETU’s wou ik als eerste in de wisselzone komen, dus op kop gefietst met nog 2 km te gaan en niet meer afgegeven. Als eerste uit de wisselzone met Jonathan, maar een goede Wayaffe loopt iedereen er wel affe is het spreekwoord (Bij SP&O).Na 300 meter moest ik stilaan passen voor zijn openingstempo. Mijn eigen, toch wel zo snel mogelijk, tempo gelopen dan maar en als tweede over de meet met een 20 seconden achterstand op Jonathan, maar met een sterke looptijd en dat was ook een doel. Toffe wedstrijd, nog wat chillen met de collega’s in de aankomst zone en dat naar huis gefietst, 160 km heuvelachtig los gefietst, neenee, grapje, 20 km langst de vaart. Winnaar jeugd A,ZeroD één en twee en ranking gewonnen. Ik ben weer blij met deze resultaten, maar heb er de eerste twee weken van de vakantie wel voor moeten trainen. Nu mag de riem er even af, nog wel een loopje in een trio wedstrijd gepland en een 1/8° misschien, zonder enige druk. Pas eind Augustus terug volle gas in Eton Dorney ETU.

30

Juni

Triatlon Brasschaat

 

Twee dagen na het EK team relay in Holten stond ik alweer aan de start in Brasschaat. Ik voelde me tamelijk uitgerust en hoopte een goed resultaat neer te zetten om de jeugdranking zo goed als veilig te stellen. Ik had zoals in Holten weer een zeer goed gevoel in het zwemmen en zwom gemakkelijk mee met Jarne Verhaegen, die toch wel een beestige zwemmer mag genoemd worden. Ik kwam als 5de uit het water en sprong op mijn fiets als 3de . Ik reed direct door en maakte aansluiting met de kop. Deze bestond dan uit Jarne, Joachim Wera en ik. We reden eventjes door maar ik besloot om alles op het lopen te zetten en zo lieten we ons inlopen. Er vormde zich een tamelijk groot peloton van zo’n 10 man. Ik deed geen kop en wanneer er iemand probeerde te demarreren liet ik de anderen het werk opknappen. Misschien een beetje stout, maar zo ben ik. Nee, ik had Holten gedaan en ik voelde ook dat de benen niet zaten hoe ze moesten zitten. Ook rugklachten hielden me tegen om goed te fietsen. Ik positioneerde me op het einde van het fietsen goed waardoor ik als 3de de wisselzone binnenkwam gereden. Ik wisselde super en vertrok met een kleine achterstand op Jonathan Wayaffe. Ik liep mijn tempo en dit was genoeg om op 10 seconden van Jonathan te finishen en eerste te worden in de categorie jeugd A. Nu 2 dagen relatieve rustige (trainings) dagen om dan een laatste opbouw te doen naar de wedstrijd in Vilvoorde op 14 juli.

28

Juni

EK youth relay - Holten

 

Woensdagochtend vertrok ik naar Holten met coach Kurt Lobbestael om lekker vroeg de EK sfeer op te snuiven. Aangekomen trokken we naar het stadscentrum om iets te gaan snacken. Dan was er een lange platte rust voorzien en om 19u was er een zwemsessie in het meer waar de volgende dag ging gestreden worden om de knikkers. Dit even ter info. Dan nu de race. Onze race was om 18u15 wat redelijk laat was. Jarne Verhaegen alias "het biest van Scherpenheuvel" maakte zijn debuut in het ETU wereldje en startte als eerste van ons team. Hij had perfect gereageerd op het startsignaal maar helaas had hij een mindere duik waardoor hij het tot de eerste boei moeilijk had om vooraan te geraken. Hij raapte veel atleten op en kwam zo in het peloton te zitten. Hij reed goed mee en begon aan zijn loopproef in een ideale positie. Als 9de kwam hij binnen, gaf Romain Loop een tik en zo kon ‘la lance de Wallonie’ zijn wedstrijd mooi beginnen. Romain zwom ook zeer knap maar had juist niet de aansluiting met de atleten voor hem. Zo moest hij veel van het werk in het fietsen alleen doen. Romain zette nog een knap loopnummer neer om mij als 10de in het water te laten springen. Ik zwom naar mijn gevoel supergoed en haalde zo enkele atleten in. De wissels waren voor mijn kunnen technisch perfect waardoor ik de aansluiting had met een Rus. We fietsten samen en ik kwam eerst de wisselzone binnen en als 8ste begon ik mijn loopproef. In het begin liep het echt niet van een leien dakje maar naar mate ik het keerpunt naderde begonnen mijn benen veel beter aan te voelen. De Rus was wel al gaan vliegen (deze was te sterk) maar ik liep nog 2 landen voorbij waardoor we op een mooie 7de plaats stranden. Groot-Brittanië team 2 werd later nog geschrapt (omdat er maar 1team van een land meetelt). Zo zijn we officieel 6de geworden!! Wanneer ik dit verslag aan het maken was vernam ik van mijn trainer dat ik de 6de snelste looptijd van alle deelnemers had. Dit vind ik persoonlijk een mooi extraatje en dit is voor mij een mentale boost. Het was een zeer sterke wedstrijd van het team en ikzelf ben zéér tevreden over mijn prestatie! Zelf had ik dit vooraf niet verwacht! Bedankt aan coach Kurt Lobbestael, Reinout Van Schuylenbergh en Jul Clonen voor de goede begeleiding! Zaterdag ben ik alweer van de partij bij de jeugdcup in Brasschaat.

23

Juni

Triatlon Antwerpen

 

Examens en school gedaan en na 3 weken terug een wedstrijd. Met de deelnemerslijst in mijn achterhoofd, hoopte ik op het podium. Veel reclame, veel media, veel wind, veel regen en veel deelnemers. 135 mannen in mijn “wave”, de -35 jarigen. Start om 10h, mijn grootste concurrent zag ik in Christophe De Keizer, topper bij de junioren en nu belofte. Daar lag ik dan ook naast bij de start. Maar niet meer bij de aankomst… 500 m zwemmen, niet al te lang, dus volle bak: ik kwam als vijfde uit het water wat niet zo goed was, het watergevoel was er niet. Met een redelijke wissel was ik als vierde op het fietsparcours. Christophe was weg, en er vormde zich een groep met vier; Tim Van Hamme, twee volwassenen en ikzelf. Bij de eerste bocht reed Tim verkeerd, jammer hij is nochtans van de organiserende club, en waren we nog met drie. Speciaal, maar wel snel naar mijn gevoel reden we door de Waasland tunnel, alias de konijnenpijp, 700m dalen en 700m klimmen, geen konijnen gezien. Zonder risico verder samen gefietst (regen!) tot een kilometer voor de wissel, daar ging ik op kop om met 48 meter voorsprong te wisselen. Goede wissel hier en nu voor de 2° plaats blijven vechten. Ik startte snel om onmiddellijk een groter gat te slaan, wat ook lukte. Met nog 1 km te gaan kwam Tim nog opzetten, maar ik kon hem afhouden. Een tweede plaats dus, net zoals vorig jaar. Hier kan ik enkel tevreden mee zijn.

1

Juni

BK jeugd mixed relay

 

Of om het in het Nederlands te zeggen, Belgisch kampioenschap aflossingstriatlon met een ploeg van je eigen club (SP&O!), 2 jongens, één meisje. Zonder stress aan de start voor een ultrakorte triatlon van 250 m zwemmen-5km fietsen en 1500m lopen. Onze trainer Thomas zag het zeer zitten, wij ook maar toch iets minder want er was wel degelijk concurrentie. 18 ploegen aan de start en ik was de starter van onze ploeg: op een veel te smal strookje stonden we reeds om 10h30! te wachten op het startschot dat zoals altijd iets te lang duurt als je daar staat. Knal en weg, ondiep water, eerst lopen, duiken dan maar, nog te ondiep, terug een duiksprong en uiteindelijk zwemmen. Met nog 200m te gaan, want met al dat lopen waren we bijna aan de boei, lag ik in derde positie achter mijn collega’s van SP&O. Uit het water voor een loopstrook, dan van een trap; door een manege met het publiek (no kidding), door een veld en dan op de bike. Ik kwam als eerste uit T1 en samen met Glenn Van Houdt (smo). Jonas van SP&O sloot nog aan en met drie reden we onze proloog van 5km. De andere ploegen lagen op achterstand en dat was al goed nieuws. Glenn plaatste nog een laatste aanval wanneer ik mijn schoen losmaakte, goed gezien van hem, moet ik ook eens doen. Met een kleine achterstand op hem begonnen we aan het korte loopstuk. Niet te lang wachten om aan te vallen was de boodschap. Na 500m was ik er bij en met nog 500m te gaan, ik tel mijn passen dus ik weet exact de afstand (grapje), viel ik aan. Met een kleine voorsprong tikte ik af aan Elise Scherens. Opdracht volbracht. Door een mindere fietsbeurt van Elise, wat last van de wind denk ik, was Jonathan Wayaffe op achtervolgen aangewezen. Hij heeft dit voortreffelijk gedaan met een agressieve loopstart naar het zwemmen, een goed zwemnummer gevolgd door een zeer sterke fietsprestatie, hier heeft hij nog twee concurrenten ingehaald. Super gemotiveerd startte hij nog bij het lopen in derde positie, maar plaats twee lag te ver voor, of de triatlon was te kort. Brons op het eerste BK aflossing “gemengde jeugd”. Mooie afsluiter van het voorjaar. Ik ben tevreden, want er stond een frietkraam. Nu studeren en op 23 juni naar Antwaarpe voor een 1/8°.

26

Mei

BK Triatlon Zwevegem

 

Vandaag één van de hoofddoelen van het jaar op het programma. Mentaal proberen we dat niet zo te zien, druk een beetje afhouden. Maar onbewust weet je dat het hier om de knikkers gaat. Eerst nog de twijfel duatlon of triatlon, in het eerste geval had ik al geen goesting meer, maar… geluk: C en B duatlon, maar A jeugd en Junioren mogen van de scheidsrechters bevriezen, triatlon dus. Het was helemaal niet te koud trouwens, dus om 14h40, 10 minuten na de junioren start. Ik wist dat er enkele snelle zwemmers waren, waaronder twee van mijn club SP&O en Jarne Verhaegen en Joachim Wera. Na een goede start en wat zoeken naar goede voeten, zat ik in vijfde positie en niet ver van de kop. Met een goede eerste wissel was ik als tweede met Jarne weg op de fiets, een beetje zoals afgesproken om de Walen proberen op achterstand te zetten. We werkten goed samen en konden onze voorsprong uitbouwen naar een kleine minuut na de tweede wissel. Dat bleek ook nodig. Jarne moest lossen bij het lopen en ik zag het nu wel zitten, maar niet voor lang. Op het einde van de eerste ronde begon ik te verkrampen en zag ik bij het keerpunt Noah Servais gevaarlijk dicht terugkomen. Mijn vader riep “blijven gaan” en ik besefte dat ik de knop hier en nu moest omdraaien om die titel eindelijk eens te pakken. Ik vond een sneller tempo ook al deed het pijn en blijkbaar was onze Waal na het laatste keerpunt, met nog 1250m te gaan reeds aan het inzakken “explosé” zoals ze zeggen. Blijkbaar, want ik wist dat niet. Daarom heb ik de laatste kilometer nog alles gegeven om met de beste looptijd maar het slechtste gevoel over de meet te komen. Hier moesten we even van bekomen. Toen ik terug bij mijn positieven was en de endorfine de overhand nam van de zwarte plekken die ik zag, voelde ik mij weer goed en heel blij met mijn eerste Belgische titel in de triatlon. Dit schat ik toch wat hoger in dan die van de duatlon. Ik had sterke tegenstrevers en heb er voor moeten strijden, dat maakt het nog mooier. Mijn voorjaar is nu reeds geslaagd en ik bedank daarvoor mijn trainer Thomas Steurbaut, mijn sponsor ZEROD, mijn nieuwe club SP&O en ook mijn Ouders voor de financiële en logistieke steun en mijn Broer voor de foto en video reportages. Wegens weer een mooie video van Emilio iets minder wedstrijdfoto’s, wel enkele sfeerbeelden.

12

Mei

Vierzon Frankrijk (ETU junior cup)

 

Mijn eerste ETU cup van het seizoen en meteen de eerste triatlon waar ik in de drie disciplines maximaal zou moeten gaan om een goed resultaat neer te zetten. Zoals bij iedere ETU, vrijdag aanwezig voor de briefing: Uitleg in gebrekkig Engels, je vindt alles ook op de site in goed Engels. Daarna pasta party, nog nooit meegemaakt, ik stelde mij muziek, dans met de vrouwelijke deelnemers en spaghetti die door de lucht vloog voor. Maar…het was gewoon aan tafel zitten en pasta eten. Wel wat muziek op de achtergrond. Zaterdag verkenning fiets- en zwemparcours en zondag wedstrijd. Het zwemmen was in een rivier met de stroming mee en onder twee bruggen, positie kiezen was belangrijk. Vier ronden fietsen met telkens een helling en twee ronden lopen met ook telkens een serieuze klim op kasseien nog wel. Serieus nu. Om 15h30 stonden we met 75 man op het ponton, ik had mij naast één van de beste zwemmers gezet. Bij de dames was het ponton gevaarlijk ver overgeheld op het “on your Marks” doordat iedereen een stap naar voor nam. Om geen valse start te hebben ging ik niet te ver staan. Maar zoals gezegd: juist na on… en voor de knal viel de helft reeds naar voor en we waren vertrokken. Ik moest echt vechten voor mijn positie en zat met een achttal man op enkele seconden van de kopgroep. Door aan de eerste brug de juiste doorgang te kiezen kwam ik nog iets dichter om uiteindelijk als 29° uit het water te komen op een twintigtal seconden van de leiders. De eerste fietsgroep van 16 man moest ik laten gaan. Maar voor de eerste keer bij een ETU zat ik nu goed in de wedstrijd, vooraan en af en toe op kop in de 2° fietsgroep. Het ging hard en toch kon ik het tempo goed aan, toch wat sterker geworden in het fietsen denk ik. Naar de wissel toe probeerde ik zo ver mogelijk vooraan te blijven en kwam als 6° binnen in een groep van wel 40 man. Mijn tweede wissel was goed en het zwaarste moest nu nog komen: de run. Hier had ik een iets minder gevoel, beetje meer vermoeid dan anders na het harde fietsen? Die eerste helling deed er ook geen goed aan, om kapot te gaan. Maar toch, ik wist dat een goede uitslag er inzat en beet op mijn tanden. Uiteindelijk kwam ik als 3° Belg van de negen binnen op een 33° plaats. Mijn doel om bij de eerste helft van de deelnemers te eindigen was bereikt.

5

Mei

BK Duatlon Ruddervoorde

 

Een goeie vier dagen nadat ik met het SP&O team geknald had was het vandaag tijd voor een BK duatlon. Mijn eerste BK duatlon trouwens dus ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Om iets na 15u was het aan ons. Ik liep een beetje op reserve met het EK duatlon in gedachte. Daar was ik veel te hard gestart waardoor ik compleet plat viel naar het einde toe. Ik moest toch wel een gaatje laten op de koplopers met onder andere clubgenoot: Jonathan Wayaffe. Het weer zat goed alsook de beentjes bij het fietsen. Wanneer ik bijna aan het laatste looponderdeel begon maakte ik de aansluiting met de 2 koplopers. Zo zat ik nu vooraan in de race en kon ik mij al mentaal voorbereiden op de 3 laatste loopkilometers. Ik had een iets tragere wissel dan mijn metgezellen omdat deze met haken reden en ik met klikkers. Toch liep ik het laatste lopen nog naar een 2de plaats overall en een Belgische titel bij de A jeugd! De sfeer zat super en de supporters op post. Ik ben zeer tevreden met mijn eerste Belgische titel bij de jeugd.

1

Mei

BK ploegentriatlon - chateauroux

 

Eindelijk de eerste triatlon van het jaar, BK ploegen: zeven man in een ploeg en je moet met 5 binnenkomen. Afstand is 1/8° dus 750-20-5. Ik mocht meedoen bij de eerste ploeg. Deze bestond uit Hendrik-Jan Verhaegen, Tim Jacobs, Jonathan Wayaffe, Kevin Van Oevelen, Dieter Moens en Bob Schaepherders en mezelf. Allemaal mooi in hetzelfde pakje stonden we om 16h45 aan de start. Het zwemmen was in openwater dat net niet te koud was 13°. Omdat Jonathan en ikzelf de snelste zwemmers waren, zwommen wij op kop. Alles ging goed, ik kon een goed tempo zwemmen in mijn nieuw wetsuit van ZeroD en we bleven goed compact zwemmen in groep. Het lange loopstuk naar de fietswissel was snel genomen en voor ik het wist zat ik op mijn fiets en waren we weg voor 20 km ploegentijdrit. De sterke fietsers zoals Tim Jacobs en Hendrik-Jan deden goed kopwerk. Later zou Hendrik-Jan moeten afhaken maar dat was ergens in onze strategie voorzien. Ik heb toch ook af en toe mee op kop gereden en had een goed gevoel, ik denk dat mijn fietsen verbeterd is tegenover vorig jaar. Met 41 en nog wat gemiddeld klokten we af om dan de loopproef aan te vatten. Hier liepen we het tempo van onze minst snelle 5° man, want als je de 2° looptijd loopt van alle ploegen is die 5° man niet traag. Tot mijn eigen verbazing behaalde we een 6° plaats met zoals gezegd een top looptijd. Nogmaals bedankt ploegmakkers van SP&O en volgend jaar staan we er weer.

21

Apr

EK duatlon Horst

 

Vandaag was het afzien geblazen. Met ongeveer 30 man aan de start was het toch nog wringen om je goed te positioneren. De eerste ronde lopen was ik gewoon veel te hard gestart waardoor ik de tweede loopronde al een lichte klop van de hamer kreeg. Ik viel ver terug naar achteren en zat uiteindelijk samen met Wouter Devalet in een klein fietsgroepje. We achtervolgden de 2de groep waarin Tom Suetens zat en we wonnen terrein. Maar ongelofelijk veel rugklachten hielden me tegen om de sprong te maken. De 2de fietsronde verloren we terrein en zo kwam ik met dezelfde achterstand op dat groepje terug de wisselzone in. Ik begon te lopen en ik liep er alles uit wat er nog inzat. Zo liep ik op het laatste looponderdeel toch nog een 12de looptijd wat enigszins een troost is voor het ietwat mindere eerste lopen.

16

Mrt

Duatlon Geel

 

Weer een duatlon op het programma, recreatief en georganiseerd door mijn collega bij de jeugd sinds jaren: Laurens Verluyten, samen met nog enkele klasgenoten. Deze wedstrijd was eigenlijk puur training, want ik was vanmorgen reeds om 08h in zwembad Wezenberg om 5 K te zwemmen. Daarna snelle wissel in ons living en weg naar Geel, beetje moe gevoel in de auto. Wedstrijd dus, 5,6-18,5-2,6 op de weg, met de koersfiets dus. Het was een 6 tal graadjes en redelijk veel wind. Een 70-tal deelnemers aan de start waarvan meer dan 15 van SP&O. Onder de deelnemers toch enkele serieuze “recreanten”. Start om 14h, 2 rondjes lopen: goed mee maar niet zo een top gevoel in de beentjes. Mijn doel was om bij Ward Volkaerts te blijven wat mij een goede ronde lukte, dan moest ik lossen, hier kreeg ik even mentaal een dipje, doel kwijt. Zijn broer Koen (Ook Volkaerts) kwam toen bij mij aansluiten en net voor de wisselzone moest ik ook hem enkele meters geven, no bueno. Bij de triatlon kom je zonder schoenen uit het water en spring je op je fiets (waar de race schoenen reeds op zitten), nu was ik in de wissel vergeten mijn loopschoenen uit te doen en stond ik bijna op de weg met een paar schoenen te veel. Terug naar mijn plaats, schoenen uit en weg. Ik kwam in een groepje van 4 terecht voor 4 rondjes van 4,5 km. Op een bepaald moment was ik even de focus kwijt en liet ze rijden. Een achtervolgende groep haalde mij in, hier ging ik terug met mee en we reden terug naar het groepje waar ik inzat, ik vond mijn scherpte terug en reageerde op het einde nog op een scherpe demarrage van clubgenoot Wannes. Na tegen mijn vader geroepen te hebben “ik ben kapot” en hij tegen mij “blijven gaan, de rest ook”, heb ik blijkbaar nog een sterk tweede loopstuk neergezet, al voelde het niet zo aan. Nog een 3 a 4 man ingehaald en uiteindelijk eerste bij de -18. Tevreden en kapot heb ik mij op de wafels en appelsienen gestort na de finish. Leuke Wedstrijd, goede organisatie en toffe sfeer met de clubgenoten. Enkel het lopen en fietsen was er te veel aan, tot de volgende.

10

Mrt

Cross Duatlon Geel-Bel

 

Vandaag vroeg opstaan geblazen om mijn eerste duatlon van het seizoen af te werken. De plaats van het gebeuren was dit keer Geel-Bel. Het pistoolschot klonk als een bel en weg waren we. De eerste loop van 2km rustig afgewerkt en met voorsprong binnengekomen in de wissel met als doel om rustig te wisselen en men schoenen goed vast te trekken. Ik kwam de wisselzone uit met ongeveer 20m voorsprong en ik wachtte voor mijn achtervolger zijn aansluiting maar helaas…die kwam er niet. Ik reed dan alleen door en kreeg 2sterke fietsers achter mij. Met ongeveer een 40tal seconden voorsprong begon ik aan het tweede loopstuk. Van de coach moest ik nog eens goed doorvlammen en dat deed ik ook. Ik ben tevreden van mijn wedstrijd en bedank men sponsers ZEROD en Karhu voor het materiaal dat me heeft doen knallen. Meteen mijn eerste overwinning voor mijn nieuwe club SP&O. Zeer tevreden!

13

Feb

Duatlon Hofstade

 

Vandaag was het duatlonnen geblazen met als decor een -waar we zo van houden- wit landschap en temperaturen iets onder het gemiddelde. Matthias Verstraelen en ik vormden het New Planet Fitness team. Ik was de loper en Matthias was de fietser. Weer zo’n oorverdovende knal en weg waren we. Jonathan Wayaffe en ik liepen het eerste stuk stevig door waardoor we al direct een gat sloegen met de achtervolgers. Na een goeie 1,5 km moest ik wat prijsgeven en werd het verschil met mij en Jonathan groter. 20 seconden na zijn aankomst kwam ik binnen en gaf mijn nummer door aan Matthias. Door de sneeuwval en hier en daar een ijsplek kon Matthias niet het volle pond geven en kwam hij binnen als 15de. Ik begon aan het tweede loopstuk en mijn benen voelden nog goed aan dus waarom niet nog eens doortrekken? Uiteindelijk werden we 12de en kan ik nu met een goed gevoel de trainingen verder zetten. Nogmaals bedankt aan mijn fietser Matthias Verstraelen!!

3

Feb

Eerste cross PK Borsbeek

 

Bij mijn eerste cross deze winter had ik geen idee hoe de vorm zou zijn. Wat volume betreft heb ik al wel wat kilometers gelopen, intervaltrainingen heb ik echter nog niet gedaan. Ik had afgesproken met good old Arno Nackaerts, mijn ex-collega uit de triatlon, nu full time atletieker. Samen opgewarmd, dat was wel nodig want het voelde ijskoud aan door de wind. Om 13h45 was de start voor 4850m crossplezier. Even de startsnelheid verkeerd ingeschat en ik had 10 meter aan mijn been. Die heb ik snel goedgemaakt en ik kwam in 3° positie na Arno en nog iemand. Zo heb ik 3/4 van de cross afgewerkt. Toen kwamen er nog twee aansluiten en liep ik in vijfde stelling, het tempo ging naar boven, ik kreeg het even moeilijk en moest een tiental meter laten. In de laatste rechte lijn trok ik nog mijn sprint omdat ze achter mij zéér snel afkwamen. Ik kon er nog één inhalen en was 4° algemeen en 3° van 1996, onverwacht nog op het podium. Arno wint, proficiat! Het gevoel was goed en met wat interval en een kilootje lichter moet het volgende keer nog beter.

13

Jan

Sponsors topteam

 

De 4 hoofdsponsors zijn: SP&O - ZEROD - DeeWee Bikes en Born. Er is al het één en ander gepast en het ziet er goed uit. Bij deze wil ik het bestuur van SP&O bedanken voor het vertrouwen. We trainen ze voor het komende seizoen. Vandaag duurtraining van 2h30 met de fiets bij -3°a-4° met daarna 30 min loslopen. Gelukkig is mijn vader zo zot om steeds mee te fietsen. We zijn volop bezig om de basis te leggen, de komende weken zal ik wat kilometertjes moeten maken vrees ik.

8

Jan

Opname in het Topteam van SP&O

 

Door mijn prestaties in het verleden en mijn potentieel voor de toekomst, ben ik opgenomen in het SP&O topteam . Dit team wordt financieel en logistiek sterk ondersteund door meerdere sponsors. Hier volgt later nog meer nieuws over.

7

Jan

Overgang naar SP&O

 

Met de verandering van TSS naar gewoon onderwijs moest ik mij na enkele jaren eens een triatlonclub vinden waar ik effectief zou gaan trainen. Ik had de keuze tussen ATRIAC en SP&O . De keuze is uiteindelijk gevallen op SP&O, deels omdat de verplaatsingen korter zijn, maar vooral omdat ik daar een trainer (Thomas Steurbaut) heb die met een kleine groep werkt en zeer gemotiveerd is om enkele goede trainingspartners en mezelf verantwoord te laten doorgroeien als junior en belofte. Het is uiteindelijk de bedoeling om de top begeleiding van de TSS zo goed mogelijk door te trekken.

6

Jan

Bedankt TSS en ATRIAC

 

Ik wil hier mijn trainer Marc Geerts bedanken voor de twee jaar van "persoonlijke begeleiding" aan de TSS. Hier is mijn basis gelegd i.v.m. looptechniek en stabilisatie. Ook bedankt Atriac voor de financiële steun de voorbije jaren.

5

Jan

Overgang TSS naar college

 

Het was even (te lang) geleden dat er nog wat nieuws op de site verscheen. Ik moest serieus aan de bak wat studeren betreft, read on… Eind augustus heb ik de knoop doorgehakt om niet meer verder te studeren in Leuven. Ik wou het mezelf wat moeilijker maken en studeer nu Wiskunde-wetenschappen in College Hagelstein. Gedaan met slechts 20h/week op de schoolbanken, terug full-time nu. Ik vind het persoonlijk wel een goede training naar discipline toe voor verdere studies na het middelbaar. Eerste examens nu al gedaan, niet moeten lossen en vooraan in het peloton geëindigd, dus tevreden.

Archief