Nieuws 2012

16

Sept

Triatlon Mechelen

 

Mechelen, een mooie triatlon om het seizoen mee af te sluiten. Zaterdag zwom ik nog mee met trio en zondag deed ik individueel mee aan de 1/8ste. De wedstrijd begon om 10u 's ochtends wat ik toch wel zeer vroeg vond. Nog even opgewarmd met copain Arno Nackaerts en dan begaf ik me naar de start. KNAL……we waren weg. Ik nam een goede start maar Jonathan en Yassin (sterke zwemmer) waren al een beetje aan het wegzwemmen. Met een tussenversnelling kon ik de kloof dichten en werkte zo naast Jonathan de zwemproef af. Wissel was wat traag waardoor ik Arthur en Jonathan miste en alleen moest fietsen. Na een 5 km alleen te hebben gefietst liet ik me inlopen en sloot aan bij een grote fietsgroep. Goed gekozen want na 20 km hadden we Jonathan nog ingehaald. De 2de wissel was veel beter. Als derde binnen en als derde buiten. Ik had een 30m achterstand op Jonathan na de wissel en dit bleef ook zo in het looponderdeel tot hij na 3km stopt wegens steken. Ikzelf loop een uitstekende 5km en eindig zo 4de in totaal en 1ste jeugd A! Knap om zo het triatlonseizoen af te sluiten.

2

Sept

Aguilas Spanje (ETU Junior cup)

 

Rond februari en de paasvakantie trokken we naar Aguilas om daar een stage af te werken. Nu had ik er wedstrijd. Vrij vroeg opstaan donderdag 30augustus om tijdig in te checken voor onze vlucht. Deze keer geen fotograaf mee,.. enkel de mama die mee ging om te supporteren! Aankomen in het hotel voelde als thuiskomen ☺. Ik lag samen met Jelle Geens op de kamer die al bij al nog meeviel :D grapje, hij is een supertoffe kerel!! Met nog 3 dagen voor de wedstrijd hadden we tijd genoeg om het parcours te verkennen en ook nog wat te supporteren voor onze Belgische aflossingsteams en beloften. Goed rusten en geen energie verspillen was de boodschap. Op 2 september om 11u was het zover. De start werd gegeven en het was duwen om je goed te positioneren. Plots kreeg ik een slag op mijn neus waardoor ik heel even van de kaart was. Daarna goed herstelt en verder gezwommen. Aan de boei heb ik me niet laten doen waardoor ik weinig snelheid verloor en zo enkele zwemmers kon inhalen. Ik zwom steeds in de oksel van een Portugees die ik de laatste 300m moest laten gaan. Zo kwam ik rond de 30ste positie uit het water en als 3de Belg. Over het zwemmen was ik zeer tevreden. De wissel ging ook prima waardoor ik tussen groepje 2 en groepje 3 begon met fietsen. Ik hield me in waardoor ik vlot bij de derde groep kon aanpikken. Het fietsen lukt toch nog niet om internationaal mee te kunnen, waardoor ik er dus af moest na een goede kilometer te hebben meegereden. Zo kwam ik bij Jonathan te zitten die niet super had gezwommen. Dit groepje bestond uit +-8man en hier reed ik heel het fietsen met mee. Wissel 2 was niet al te denderend. Mijn fiets werd onderuit geduwd door iemand die me wou voorbij steken. Hierdoor viel mijn fiets, ik moest erover springen, mijn drinkbus oprapen en dan pas kon ik men wissel voortzetten. Als laatste van het groepje beginnen lopen was niet zo goed voor de motivatie. Ik liep de eerste ronde men eigen tempo waardoor ik enkele plaatsen verloor. De tweede ronde ging beter maar ik moest nog een penalty nemen voor het vroegtijdig opstappen op de fiets. Ik finishte als 60ste. De plaats was slechter dan in Holten maar qua raceverloop was dit eigenlijk een goede wedstrijd. Terug wat ervaring opgedaan en een schooldag gemist dus je hoort me niet klagen. Volgende wedstrijd is Mechelen. Dit is ook de afsluiter van mijn triatlonseizoen.

25

Aug

Triatlon Viersel

 

Na een lange periode geen wedstrijden op het programma was er plots de 'mooiste triatlon van Vlaanderen': VIERSEL! Voor mij een redelijke 'thuis' triatlon. Viersel is een gekend trainingstochtje voor mij ☺. Aangekomen, gaan inschrijven en het fietsparcours gaan verkennen met Kobe Laleman. Wisselvallig weer bij de opwarming maar hier kwam verandering in wanneer we moesten starten. Met een stralend zonnetje werd het startschot gegeven. Een goede reactie en direct mee met de eerste zwemmers. Aan het keerpunt nog altijd mee maar een beetje in moeilijkheden. Ik zag een klein gat ontstaan juist voor me en een 3-tal zwemmers splitsten zich af. Een goede wissel bracht me tot vooraan en zo vond ik de aansluiting met enkele andere sterke fietsers. (Kobe Laleman, Glenn Van Hout, Arthur De Jaeger) Het goed samenwerken van ons groepje zorgde ervoor dat we de koploper, Tom Suetens inliepen. Vanuit de achtergrond, kwamen ze ook niet meer terug. Dan een iets minder snelle wissel waardoor ik een kleine achterstand opliep bij het begin van het lopen . Het lopen voelde van in het begin al niet zo goed aan en moest zo wat prijs geven op Glenn. Ik finishte op een 3de plaats algemeen en een 2de plaats bij jeugd A! Tevreden van mijn wedstrijd. Volgende wedstrijd is ETU junior cup Aguilas (Spanje).

7

Juli

Holten Nederland

 

De eerste internationale wedstrijd komt eraan. Vrijdag ochtend vertrok ik naar Holten met Arno Nackaerts. Eerst een briefing om 12u30 en dan op naar het hotel. Met kamergenoot Jonathan Wayaffe settelden we ons in onze suite!! Rond 16u gingen we het fietsparcour verkennen met de beruchte Holterberg..Daarna het avondmaal en alles klaarmaken voor de dag nadien.

De dag van de wedstrijd om 9u opstaan en om 10u15 vertrekken naar wisselzone 2 waar we onze loopschoenen gingen zetten. Daarna op naar wisselzone 1 waar ook de zwemstart was. Nog eventjes inlopen en inzwemmen en daarna le départ. Goed weg maar had een benadeelde startpositie aan de rechterkant van het ponton. Ik kwam samen met Jelle Geens en Glenn Van Hout uit het water en deed een snelle wissel. Maar de rekker van men fietsschoen was gelost waardoor ik even aan het knoeien was en zo de aansluiting miste. Andere groepjes staken mij voorbij. Ik probeerde steeds aan te pikken wat ook ging maar na een tijd blies ik me op waardoor ik keer op keer de groepjes moest laten rijden. Mijn chip(tijdopnemer) was bij het zwemmen afgevallen dus een snelle looptijd neerzetten was ook al geen optie meer. Toch heb ik voor mijzelf nog een goed loopnummer afgewerkt. Ik haalde nog wat atleten in en eindigde vlak achter men "kameraadski" : Kobe Laleman. Niet echt tevreden van mijn eerste ETU cup. Het kon veel beter zijn maar dit zijn allemaal praatjes achteraf. Zo, dit was mijn verslagje, nu eventjes geen wedstrijden meer en see you in Viersel: De mooiste triatlon van het land !!!

24

Juni

Triatlon Antwerpen

 

Net als in Brasschaat 3 weken geleden was het in Antwerpen opnieuw slecht weer. Niets aan te doen, maar wel onze voorzorgmaatregelen genomen. Regenkledij aan en zeker het fiets parcours verkennen. Met een twintigtal trainrails in het havengebied en nu met de regen spekglad toch niet zonder risico. Buiten Niels Ost en Thijs Ribbens kende ik niemand van de deelnemers, bij de zwemstart dus maar naast Thijs gaan liggen. Goede keuze, na 500 samen met Thijs uit water. Als tweede uit de wissel, Niels Ost kwam na een goede kilometer reeds aansluiten. De twee 185-vers wilden niet samen met mij aan het lopen beginnen denk ik, want ze demarreerden. Ik moest ze toen met de wind op kop laten rijden. Thijs nam in de één van de weinige bochten wat te veel risico en ging tegen de grond. Gelukkig zonder schade. Zo was Niels alleen weg en heb ik de rest van het fietsen met Thijs afgewerkt. Bij het lopen kon ik vrij snel afstand nemen van Thijs. Niels had bij het fietsen te veel voorsprong kunnen nemen zodat ik niet meer terug kon komen. Op de uitslag zag ik echter wel dat ik de snelste looptijd had neergezet, dit geeft mij wel vertrouwen naar mijn eerste ETU-wedstrijd in Holten op 7 juli.

3

Juni

Triatlon Brasschaat

 

Vandaag stond mijn eerste triatlon in de provincie Antwerpen op het programma. Vorige week extreem warm weer, nu kou en de regen deed er niet veel goed aan. Het was beter om in het water te liggen dan op de kant te staan. Watertemperatuur: 24°C! Pang, we waren vertrokken. Het zwemmen zat niet zo goed vandaag maar ik verloor niet zo veel op de twee koplopers: Thijs Ribbens en Jonathan Wayaffe. Een snelle wissel zorgde ervoor dat ik als 2de begon te fietsen en zo vormde er zich een kopgroep van 5: Thijs Ribbens, Jonathan Wayaffe, Arno Nackaerts, Glenn van Hout en ik. We werkten goed samen maar toch kwamen Robin van der Steen, Arlo Heyrman en Niels Ost aansluiten. Dit was de definitieve kopgroep en met deze mannen begaf ik me naar de wisselzone. Dit liep niet zo vlot. Door de regen was het gras van de wisselzone redelijk glad en dus met men "klarjetten" tegen de grond. Daarna kreeg ik mijn helm niet afgezet omdat mijn vingers gevoelloos waren door de kou. Nog een beetje klungelen met mijn schoenen en zo had ik al een mooie achterstand opgelopen. Direct uit de wisselzone draaide ik het gas open in de hoop rechtstreeks naar Arno en Thijs te kunnen lopen. Dit was echter iets teveel gevraagd maar ik kwam stap voor stap dichter. Glenn van Hout had vandaag de loopbenen en kwam me voorbijgelopen. Eventjes kon ik volgen maar daarna heb ik moeten afhaken. Hij liep naar het groepje Arno-Thijs. Het verschil tussen mij en dat groepje was maar 10 m toen Glenn aansloot. Daarna vergrootte het weer wanneer Glenn de gas opendraaide. De laatste ronde liep ik Thijs nog voorbij en moest ik tevreden zijn met een 4de plaats bij de jeugd A. Nu 2 weekjes wedstrijdvrij want de examens komen eraan.

13

Mei

1/8° triatlon Geel

 

Nog eens een triatlon bij de volwassenen, benieuwd waar ik zal uitkomen. Het water was warm genoeg, 15° dus triatlon! Ik kon mijn nieuw pak voor de eerste keer testen. Er waren meer dan 100 inschrijvingen, goed van voor liggen bij het zwemmen was de boodschap. Het zwemmen was in rechte lijn in een kanaal. 15 ° is niet echt warm, dus mochten we maar 2 minuten voor de start in het water. Ik lag mooi rechts, niet ver van de kant waar we 500m verder er terug uit moesten. Snel weg en na wat duw en trekwerk (altijd fair) in 3° positie, 2 man een beetje voor, maar nog 2 man naast mij, op 50 meter van de ladder een kleine versnelling geplaatst en als derde uit het water. Eindelijk een wissel waar ik tevreden van was, pak snel uit en weg. Met als resultaat: eerste op de fiets! Niet stayeren was het, dus afstand houden van 7 meter. De eerste ronde van 11 km hield ik goed stand en kwam in vierde positie door, de tweede ronde van 13 km moest ik nog twee plaatsen toegeven om uiteindelijk als zesde binnen te komen voor het lopen. Iets te snel gestart de eerste ronde van 3.3 km, daarna goed stand gehouden in de tweede ronde om als vijfde te eindigen. Over deze wedstrijd ben ik wel tevreden, zeker omdat ik als 2de jeugdatleet geëindigd ben. De conditie zit goed en tactisch heb ik hier niet slecht nagedacht en zeker wat bijgeleerd.

29

April

BK Sprint triatlon Elite - chateauroux

 

Geen BK sprint triatlon, maar een duatlon wegens te koud water. Dus ook geen BK, dat zijn de reglementen. 5 loop - 20 fiets - 2.5 loop waren de afstanden Niet dat het voor mij veel uitmaakt, deze wedstrijd was om ervaring op te doen in snelle wedstrijden. Normaal wel in een triatlon, want duatlon is toch iets heel anders. Het eerste loop stuk hakt er toch iets meer in dan het zwemmen. Ik zag het toch wel zitten en zette mij van voor bij de start. Iets te snel gestart om dan een goed tempo te zoeken met het snelle fietsen dat nog moest komen in mijn achterhoofd. Veel van de Belgische top op de korte afstand was aanwezig, elite, beloften en junioren. Er waren maar 4 jeugd A atleten. Ik kwam na het lopen in een groep van 5 man te zitten die constant rond de 40 of meer per uur reden. Ik zette mij achteraan en kon net volgen. Op een rond punt in de eerste ronde maakte de voorlaatste voor mij een stuurfoutje zodat er een gat van tien meter viel. Hij reed dat dan zelf dicht met een demarrage, maar omdat ik maar net kon volgen was deze tempoversnelling er jammer genoeg te veel aan en moest ik die groep laten rijden. Dat heeft me uiteindelijk een twintigtal plaatsen gekost. Ik moest wachten op de volgende groep en maakte nog een fout door te lang alleen een hoog tempo te rijden, zo had ik me bijna opgeblazen. Ik kon dan weer maar net volgen in die andere groep en daardoor was mijn tweede loop stuk minder als het eerste. Ik kwam uiteindelijk als 57° binnen, vrij kapot. De jongens van mijn eerste fiets groep zaten rond de 35° a 40° plaats en daar had ik kunnen zitten. In totaal waren er 145 atleten aangekomen. Jammer dat het geen triatlon was, dan had ik bij het zwemmen ook nog wat ervaring kunnen opdoen. Een echte triatlon hebben we dus na drie wedstrijden nog steeds niet gehad. Op 13 Mei doen we in Geel de 1/8° mee.

22

April

Triatlon Herentals

 

Eerste triatlon vandaag, speciaal geval. Eerst 500 m in het zwembad zwemmen en dan een uur later starten met het fietsen met de tijdsverschillen die er in het zwemmen zijn neergezet. Ik zwom redelijk goed, maar Arno en Laurens zwommen even snel. Daarbij kwam dat de organisatie besliste om de juniors 18-19 jaar samen met ons, de A-jeugd 16-17 jaar te laten starten met het fietsen. Ik stond daardoor in 6de positie voor de fietsstart, alles wel heel dicht bij elkaar, dus niemand reed weg en er vormde zich een groep van 12 man. Omdat het geregend had en ik zeker geen risico wilde nemen heb ik behoedzaam in het peloton gefietst. Ik kwam als zesde in de wisselzone en als vierde er uit, dus geen slechte wissel. Het waren nu nog 2 ronden van 2 km in het bos, crossen eigenlijk: slijk en schuiven, niet mijn favoriete ondergrond. Ik hield goed stand maar tijdens de tweede ronde kreeg ik krampen in mijn maag en moest ik de eerste laten gaan. Ik eindigde als 5de in totaal en 3de in mijn categorie: jeugd A. Hier ben ik zeker tevreden mee voor een eerste wedstrijd. De peak vorm is er nog niet, maar die verwachten we ergens in mei. Op naar de volgende eerste echte triatlon.

15

April

Zwemloop Maldegem

 

Eerste wedstrijd van 2012, terug naar de oude liefde "zwemlopen", in 2005 ben ik daar voor de eerste keer mee begonnen en nu doe ik er nog eens ene mee bij de "groten". Bedoeling was intensieve trainingsprikkel. Beren van venten naast mij in het zwembad, 4 man in één baan, dat gaat nog juist. Na de opwarming zagen ze wel dat ik een beetje kon zwemmen en spraken we af om rechts te zwemmen in de baan. Ik had voor het zwemmen al 2 km gelopen om op te warmen en juist voor de start nog een 300 m ingezwommen. Start om 16h50 en direct naar de leiding gesprint. In mijn baan was ik de snelste, maar naast mij in de andere baan lag er ene 5 meter voor op het einde. Redelijke wissel, niet supersnel, maar goed. Die eerste liep wel niet zo snel en na 200 m had ik hem ingehaald, daarna een goed tempo gelopen en als eerste gefinisht. Na een pittige trainingsweek had ik toch een wat vermoeid gevoel tijdens de wedstrijd, wat normaal is en de bedoeling. Volgende week in Herentals de eerste triatlon, ik kijk er naar uit. O ja, papa heeft deze keer wat foto's genomen, mijn vaste fotograaf (broer) zal er pas volgende week bij zijn. Tot dan.

11

Mrt

Nationale testdag

 

Vandaag 11 maart was het in Nijvel een 800 vrij / 3000 lopen test. Voor sommige junioren een mogelijke selectie voor het E.K., voor de anderen een test van de conditie. Voor mij was het de tweede optie, in mijn planning is dit jaar nog geen E.K. voorzien. Ik ben immers nog maar eerstejaars. Het zwemmen was in een 50 meter bad, dat volgens de geruchten "traag" was. Met een tijd van 10.09 was ik in eerste instantie niet zo tevreden omdat ik in 2009 reeds 9.56 heb gezwommen, toen wel in een 25m bad. Achteraf bleek dat niemand goede tijden had neergezet, behalve mijn concurrent voor volgend jaar Erwin Vanderplancke. Mijn iets mindere zwem vorm is volgens mijn trainer nog steeds te wijten aan de snelle groei en zal volgend jaar sterk verbeteren. Het lopen was op de piste. Mijn besttijd van vorig jaar was 10.20, met 9.50 had ik tevreden geweest. Ik startte zeer behouden, op een schema van 10.00 om dan op het einde te versnellen. Ik kwam goed door op schema en voelde dat ik nog veel over had. Met nog 3 ronden te gaan ging ik al wat sneller om dan een lange sprint in te zetten met nog 600 meter te gaan. Ik remonteerde nog Bara Paul en bijna nog mijn oude collega van de TSS Niels Ost. Met 9.35 als eindtijd ben ik zeer tevreden. Nu zaterdag op stage met een beetje actieve vakantie er achter en dan mag het seizoen stilaan beginnen. Ik had mijn vader gevraagd om tussentijden op te nemen en wat foto's te maken. Tussentijden kreeg ik bij elke ronde, maar een man kan maar één ding tegelijk zeggen ze, dus ik ben al blij dat ik toch nog een paar foto's heb.

1

Mrt

Lactaattesten

 

Vandaag om 06 h opstaan en om 07 h te Leuven aanwezig voor de eerste lactaattesten van dit seizoen in het zwemmen en lopen. De resultaten naar trainingen toe weet ik nog niet, maar over mijn tijden op de 100 vrij en de 600 lopen maximaal ben ik wel tevreden. Ik heb tweemaal een besttijd neergezet met 58.95 op de 100 vrij en 1.30 op de 600 meter. Bij het zwemmen had ik een goede start en mindere keerpunten, moest ik nog wedstrijdzwemmer zijn moest ik toch eens leren draaien, maar nu is het enkel rond de boei en dat lukt mij beter. Na wat loszwemmen was het richting atletiekpiste voor de opwarming, de 3 X 2000 opbouwend en de gevreesde 600 maximaal. Lopen ging beter als verwacht, 56 sec. na 400m, ik ben geen Borlée, dus viel dan wel serieus stil, maar... toch niet té veel, want ik kwam uit op 1.30. Wat 7 sec. sneller is dan vorig jaar. Belangrijk is ook dat ik na die lange sprint geen last heb aan de adductoren. Nu binnen 2 weken naar Spanje.

Feb

Stage Oostende

 

Juist terug van de stage in ons eigen landje en voor België was het weer zeker niet slecht. Geen regen gehad en redelijk wat zon. 220 km gefietst,35 km gezwommen en 30 km gelopen. 27 uur getraind met houding en stabilisatie inclusief. Een mens zou van minder moe worden. Maar ja, als we in vorm willen komen voor het komende seizoen moet dat natuurlijk. Ik heb alles goed verteerd zonder overbelasting verschijnselen en dat is belangrijk. Binnen 3 weken vetrekken we weeral terug naar Spanje (Aquilas) voor 17 dagen!! Ik kan nu al sneller mijn koffer in en uitladen dan ik wissel. Volgende keer moet ik wel wat meer foto's nemen, minstens 1 dus, want nu heb ik niks. Nu 3 weken school, dan naar Spanje en als de stage gedaan is...dan is het paasvakantie. Wie komt er naar de TSS? Sportieve groeten en tot de volgende.

Feb

Stage Spanje 2

 

Net terug van onze eerste stage, zeer goed weer gehad. Steeds kunnen fietsen in korte broek en zelfs lopen in bloot bovenlijf. Wat een aanpassing nu met –8 ! Ik heb een prima trainingsweek achter de rug met veel volume en enkele pittige trainingen. Goed gegeten en toch een kilo lichter, het kan niet beter. De nieuwe trainingsfiets met compac 50-34 en 11-28 draaide als een naaimachine. Redelijk wat geklommen op lopende en niet al te steile klimmen. Alleen mijn nek licht wat open, wetsuit en zout water gaan blijkbaar niet zo goed samen. Binnen een tweetal weken zijn we weer weg naar Oostende, hopelijk is het dan al wat warmer.

Jan

Stage Spanje

 

Het jaar is nog maar net bezig en we zijn reeds vertrokken voor onze eerste stage. In het zonnige Aguilas (Murcia) zullen we voor de eerste keer een goede basis leggen voor 2012. We zijn er 11 dagen en gaan er redelijk wat fietsen, lopen en zwemmen. Het was de eerste keer dat ik mijn fiets in een koffer moest krijgen, met een maat 64 (!) was dat niet zo simpel, volgende keer rij ik wel naar ginder. Ik bouw momenteel rustig op om niet overbelast te worden, volgens mijn trainer heb ik nog steeds een te zware motor in een te lichte carrosserie. Die carrosserie moet nog wat sterker worden voor we er echt hard tegenaan kunnen gaan. Na de stage volgt er nog een verslag met de beleefde avonturen.

Archief