Nieuws 2011

5

Nov

BOIC stage Vittel

 

Het was leuk om te vernemen dat ik geselecteerd was om deel te nemen aan de multidisciplinaire stage van het BOIC van29 oktober tot 4 november. Mijn eerste stage voor het nieuwe seizoen. Met de bus naar Frankrijk, fietsen (mtb) met een ander busje apart mee en weg waren we. Ik was reeds twee keer in Vittel geweest met de zwemclub, dus ik kende het complex al. Alles prima verzorgt: kamer alleen, goed eten, goede faciliteiten en… nog steeds goed weer. We hebben daar niet stilgezeten, 5x zwemmen, 3x fietsen, 2x lopen en dan nog veel stabilisatie. Mijn dierbare collega Maarten De Bolster heeft hier een leuk filmpje van gemaakt.

 

25

Sept

Terug naar school

 

Met wat vertraging nog een verslag over de topsportschool. Mijn tweede jaar is al enkele weken bezig, we zijn nu met vijf i.p.v. 10. Zo is er betere begeleiding, want er zijn nog steeds 2 trainers. Op woensdag gaan we nu steeds met de Mtb rijden in de bossen van Heverlee, een goede afwisseling tegenover de koersfiets en steeds leuk om te doen. Ik rij momenteel op mijn vaders "retro cannondale" van 17 jaar oud. Maar dat beestje knalt nog steeds. Na enkele weken wat rustiger aan, ook wat andere sporten doen, zijn we nu in oktober bezig aan de opbouw naar het nieuwe seizoen. Voor de rest moet er natuurlijk ook nog gestudeerd worden, de examens van december komen al in zicht. Veel meer valt er hier niet te vertellen. Geen wedstrijden, geen nieuws: het leven van een triatleet.

18

Sept

Einde wedstrijdseizoen

 

Vandaag de laatste wedstrijd van het seizoen afgewerkt. Ondanks één tegenvallend resultaat op het BK, de wedstrijd die ik voortgaand op mijn resultaten toch graag had gewonnen. Kan ik niet anders dan tevreden zijn over dit seizoen. Ik heb een grote vooruitgang gemaakt in het lopen en fietsen, dit ondanks mijn felle groeispurt vorig jaar. Buiten het BK heb ik iedere wedstrijd gewonnen met telkens ook de beste looptijd. Dat is belangrijk. Nu gaan we rusten en dan geleidelijk opbouwen naar 2012. Enkele crossen en hier en daar een zwemwedstrijd in de winter. Enkele stages met de TSS en dan naar een seizoen dat er weer helemaal anders zal uitzien. Langere afstand bij de A jeugd, af en toe een ETU wedstrijd in binnen en buitenland en terug eerstejaars. Er zal daarom nog minder druk en stress zijn dan dit jaar, ik zal vooral veel ervaring kunnen opdoen op een afstand die vier jaar dezelfde zal blijven. Ik hou iedereen op de hoogte van wedstrijden en stages.

18

Sept

Flanders jeugdcup duatlon Tielt

 

De eerste duatlon van het jaar en meteen de laatste wedstrijd van het seizoen. Het was eerst de bedoeling de 1/8 triatlon van Mechelen mee te doen, als voorbereiding voor volgend jaar. Maar er worden geen uitzonderingen meer gemaakt op de regel dat een B jeugdatleet mag meedoen. Omdat we er voor getraind hadden, moesten we zoeken naar een alternatief. Dat werd dan de laatste duatlon van de flanders jeugdcup. Zeven man aan de start met als voornaamste concurrent Marnicq Clarebots. Het was de bedoeling om in het eerste loopdeel te volgen en te kijken hoe de benen waren. . De benen waren echter vrij goed en ik kwam met een voorsprong de 1°wissel binnen. Verder heb ik dan alleen gefietst met veel wind, maar toch mijn voorsprong op een groep met drie nog uitgebouwd. Het laatste loopstuk heb ik zonder te forceren op tempo afgewerkt en zo mijn laatste wedstrijd gewonnen.

17

Sept

1000m swim bedrijven tri triatlon

 

Mijn vader had deze keer zelf een ploeg samengesteld om met "New Planet Fitness" eens een keer mee te doen aan deze triatlon. Ik ging zwemmen, hij fietsen. Voor mij was dit een goede training naar volgend jaar toe. Het waren 2 ronden met een Australian exit: na 500 uit het water, een stuk over het strand lopen, en dan terug er in voor de tweede ronde. Er waren 260 deelnemers, dus ik ging meteen vooraan staan. Met 20 minuten vertraging stormden we om 14h20 het water in. Ik was zeer goed weg, geen gedrum en vond enkele goede voeten om in te zwemmen, ik kwam als 9° door en uiteindelijk als 11° uit het water. Vorig jaar nog 16°. Hier ben ik zeer tevreden mee en kijk al uit naar de 750m zwemmen volgend jaar.

15

Aug

Belgisch Kampioenschap jeugdtriatlon

 

Na enkele weken trainen werd het tijd voor het Belgisch Kampioenschap. Afspraak was in Izegem waar ik al eens een BK had meegedaan. Mijn wedstrijd was om 12u25 dus had ik veel tijd en moesten we niet al te vroeg vertrekken. Nog even wat chillen in een cafeetje, nog eens goed naar het toilet gaan en dan richting de zwemstart. Twee minuten voor de start mochten we in het water. KNAL, het startschot is gegeven. In het begin ging het zwemmen prima. Ik had een goed gevoel en kon goed blijven uitduwen. Na het einde toe werd dit alles slechter. Golven kwamen opzetten. Achteraf bleek dat ik als enige veel te lang aan de rechterkant heb gezwommen waar er meer stroming zat. Mijn armen begonnen te verzuren en ik kreeg mijn hoofd niet makkelijk uit het water om te komen kijken. Uiteindelijk kwam ik als 2de uit water na Joni Ceusters, een goede zwemmer. Mijn doel was om snel te wisselen en zo alleen te kunnen fietsen. Mijn wetsuit bleef echter steken aan mijn chip ik moest met mijn vingers mijn wetsuit erover trekken. Ik verlies hier een aantal seconden waardoor ik een gat van ongeveer 50m moet dichten op een groep met Arno Nackaerts, Jarne Verhaegen en Felix Hemmerling. Dit koste me energie die ik later nodig had. Daarna heb ik nog de fout gemaakt om te lang te hard op kop te rijden. Ik voelde me wel de sterkste fietser. De laatste meters voor de brug plaatste ik nog een versnelling om zo eerst de wisselzone in te draaien. Ik wisselde goed maar niet super. Terwijl Arno wel super wisselde. Zo kreeg ik 6 seconden aan mijn broek gesmeerd. In Vilvoorde liep ik er met een directe versnelling naar toe maar nu kon ik het niet. Na reeds alles gewonnen te hebben dit seizoen lukte het door enkele fouten en een iets mindere vorm nu net niet. Een kleine ontgoocheling maar ik kijk al uit naar het volgende seizoen.

10

Juli

Flanders jeugdcup Vilvoorde

 

Vandaag de vierde Flanders jeugdcup te Vilvoorde. Mijn broer ging vandaag zijn eerste officiële triatlon meedoen. Ik heb hem eerst wat geholpen in de wisselzone en de weg gewezen. Daarna moest ik focussen op de start. Zoals altijd probeerde ik reeds bij het zwemmen een voorsprong op te bouwen. Na 500m was dat gelukt en met een dikke 10 seconden voor kwam ik uit het water. De fietsstart was echter niet goed, ik raakte niet goed in mijn tweede schoen. Resultaat... voorsprong weg en voor de eerste keer dit jaar samen fietsen met good old Arno Nackaerts. We spraken af om ieder wat kopwerk te doen en samen te lopen. Tijdens het fietsen begon ik reeds te beseffen dat er harde noten moesten gekraakt worden tijdens het lopen. We hebben onmiddellijk een snel tempo ingezet en samen een zeer snelle tijd neergezet. Momenteel nog geen uitslag, maar ik denk wel onder de 10 min. Na een tempo versnelling van Arno, die ik met pijnlijke kuiten heb kunnen volgen, gingen we iets later samen de voorlaatste rechte lijn in. Met nog 200m te gaan heb ik mijn eindsprint ingezet en zo deze wedstrijd kunnen winnen na een spannende strijd tegen mijn eeuwige rivaal in de wedstrijd, maar kameraad er buiten. Dit geeft mij vertrouwen, ik kan nu als zwemmer ook met de beste lopers mee. Nu nog goed trainen richting BK op 15 augustus.

10

Juni

Kadodder stratenloop

 

Zoals gezegd nog een 3000m loop bij ons in de gemeente. Samen met Arno opgewarmd in de regen, dat was lang geleden, niet Arno maar wel de regen. Ik was nog wat vermoeid van mijn 5000m verleden zondag en de pittige looptraining van dinsdag. Maar triatleten gaan er steeds voor. Na 500m wisten we reeds dat er geen concurrentie was. Goed tempo gelopen en na een tijdje Arno iets moeten lossen. Uiteindelijk hadden we beide zeer snelle tijden, goed in vorm dus. Met 9.45 op een 3000m én een tweede plaats op 10 sec van Arno, ben ik zeer tevreden. De volgende triatlon is op zondag 10 juli i.p.v. 3 juli, dit te Vilvoorde, tot dan.

5

Juni

Promo (1/8°) l'Eau d'Heure

 

Lange wedstrijd in l'Eau d'Heure, dus lang verslag... Als doorgedreven training en voorbereiding op volgend jaar plan ik twee 1/8° triatlons dit seizoen. Deze promo was de eerste met als afstand 500- 29-5000, een niet-stayer wedstrijd! Vooral het fietsen zou pittig worden. Het doel was echter een zo goed mogelijke 5000 te lopen als test. Met 130 deelnemers was dit mijn eerste wedstrijd met véél volk. Opletten bij de zwemstart dus, die verliep echter vrij rustig en na 200 meter zat ik in tweede positie achter een junior. Ik heb dan economisch gezwommen in zijn voeten om relatief fris als tweede uit het water te komen. Samen hadden we reeds 20 seconden op de rest. Met een goede wissel kwam ik als eerste uit de wisselzone, om dan de twee fietsronden van elk 14.8 km aan te vatten met telkens een helling van 9% en voor de rest constant op en af. Ik heb mijn fietstempo hoog gehouden zonder mij op te blazen, de tweede ronde zat ik in zesde positie en heb ik Bara Paul, jeugd A en ETU cup deelnemer, in het oog gehouden. Rekening houdend met de langere loopafstand ben ik iets behoudender gaan fietsen de laatste kilometer. Als zesde kwam ik uit de wissel met 20 seconden achterstand op Bara. Ik voelde mij echter vrij goed en voor het keerpunt had ik nr 5 (Bara) alsook nr 4 te pakken. Ik naderde nog op de junior, maar kwam 10 seconden te kort voor de derde plaats overall. Op mijn 5000 klokte ik uiteindelijk 18.45s, wel op een heuvelachtig parcours. Deze tijd is binnen de doelstelling voor dit jaar, dus ik ben tevreden. Ik win hierdoor het jeugdklassement bij de gecombineerde A en B jeugd en wordt 4° overall. Met deze wedstrijd sluiten we de eerste periode van het seizoen af, nu moet er wat gestudeerd worden. Enkel vrijdag 10 juni ga ik nog een sportief robbertje vechten met mijn mijne maat/concurrent Arno Nackaerts tijdens de kadodder stratenloop, 3000 meter alles geven en boeken toe, allé boeken open eigenlijk, tot de volgende.

29

Mei

Flanders jeugdcup Zwevegem

 

Na een week met ziek zijn op maandag/dinsdag en recuperatie training wist ik niet wat te verwachten voor deze wedstrijd. Mijn trainer had wel gezegd dat ik nog evengoed zou zijn, maar na ziek zijn en minder trainen begin je toch wat te twijfelen. Ik had echter een goed gevoel bij het zwemmen en kwam met een 15 tal seconden voorsprong uit het water. Bij het fietsen heb ik die uitgebouwd naar 30 seconden op mijn eerste achtervolger, een Luxemburger. Bij het lopen ben ik behoedzaam gestart om dan vol gas te gaan na het keerpunt. Met 1 min voorsprong win ik zo mijn derde triatlon van het seizoen. Meteen het einde van de eerste reeks wedstrijden. Zondag 5 juni doe ik nog een triatlon in L'eau d'heure over een iets langere afstand als training 500-28 !-5000, al een beetje proeven van de afstanden van volgend jaar. Daarna komen de examens en een periode van recuperatie. Op 3 juli is de volgende jeugd flanders cup te Vilvoorde.

22

Mei

Flanders jeugdcup Seneffe

 

De tweede triatlon van het seizoen op een bekend parcours, maar met een nieuwe concurrent die snellere zwembadtijden neerzet. Triatlon is echter in open water, zonder keerpunten en zonder perfecte stroomlijn. Dus ik ging toch mijn eigen tempo zwemmen en kijken waar ik uitkwam. Met een goede start, lag ik direct op kop, na 500 m zwemmen had ik een kleine voorsprong, die ik met een snelle wissel iets kon vergroten. Onmiddellijk het gas open bij het fietsen en zo een voorsprong opgebouwd van 1m30. Bij het lopen een strak tempo gelopen zonder te forceren en zo mijn tweede overwinning behaald. Mijn eerste seizoen als volwaardig triatleet is goed gestart. Ik ben zeer tevreden van mijn huidige conditie, die ik te danken heb aan mijn trainer Marc Geerts en het team van de topsportschool. Bedankt ook broer voor de vele foto's Volgende afspraak is Zwevegem op 29 mei, ik kijk er naar uit. tot dan.

Apr

chateauroux - Eerste triatlon

 

Na veel trainen eindelijk de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik keek er naar uit, benieuwd of de conditie er was. Een wedstrijdverslag: Zo snel mogelijk op kop komen bij het zwemmen is steeds mijn doel, ik wou een maximale voorsprong omdat het lang lopen was naar de wisselzone. Met 16 seconden voor kwam ik uit het water en die heb ik volledig kunnen houden tijdens het lopen naar de fiets. Mijn eerste wissel was redelijk goed en weg was ik voor 10 km "tijdrijden". Ik wou mijn voorsprong vergroten en dat lukte: na 1 ronde had ik bijna 30 seconden. Ik heb die voorsprong tijdens de tweede ronde op mijn eerste achtervolger opgebouwd naar meer dan een minuut. Jammer dat mijn bevriende concurrent Arno Nackaerts, die ik als mijn voornaamste tegenstander beschouw, zwaar gevallen is in de tweede fietsronde. Ik wens hem bij dezen een snel herstel en hoop dit jaar met hem nog mooie duels te kunnen uitvechten. Bij het lopen kon ik, mede door deze val iets rustiger gaan en heb ik tempo gelopen om mijn voorsprong te behouden. Ik ben zeer blij met deze eerste zege in een officiële triatlon. Volgende afspraak is Seneffe op 22 Mei.

Apr

Nieuwe fiets

 

Omdat ik 12 cm gegroeid ben het laatste jaar en eigenlijk ook 2 fietsen nodig heb door het verblijf in het internaat, moesten we op zoek naar een nieuwe fiets. Ik ben bij mijn favoriete merk Trek gebleven, dankzij mijn sponsor Chamizo kon ik deze keer in een hogere klasse kiezen waarvoor dank. Mijn nieuwe fiets is een carbon Trek Madone, afgemonteerd met Shimano Ultegra, Bontrager onderdelen, een Fisik Areone zadel en Bontrager carbon wedstrijdwielen met Schwalbe Ultremo R1 banden. Ik ben zeer tevreden van mijn fiets en bedank bij deze mama en vooral papa om de fiets met al zijn bijpassende onderdelen en accessoires klaar te hebben voor het nieuwe seizoen. Met deze fiets hoop ik enkele mooie seizoenen en races af te werken.

Mrt

Stage Frankrijk (2)

 

Met de TGV richting Azurenkust, maandag 4 april aangekomen in de namiddag en vandaag nog een looptraining op het program, hoe durven ze. Onze kamers waren iets soberder dan ons hotel in Oostende, maar het eten was zeer goed. Ik lag deze keer op de kamer met Kobe, Charles en Maarten. Tijdens de stage hebben we in totaal op 13 dagen 50 km gezwommen, 500 km gefietst en 50 km gelopen. Er was een 50 m bad dicht bij het sportcomplex. De atletiekpiste was ook vlakbij. Het fietsen was steeds golvend of echt klimmen. Na klimmen komt steeds het dalen en daar heb ik mij één keer mispakt, maar dat was één keer te veel. Het resultaat is te zien op de foto's. Voor de rest was er ook nog tijd voor ontspanning, dvd's op de laptop, wat kaarten etc. Het was een leuke stage, maar na 13 dagen was ik toch blij om terug naar huis te gaan. Met nog twee weken te gaan voor de eerste wedstrijd, zie ik nu wel uit naar de start van het seizoen.

Mrt

Stage Frankrijk

 

Maandag 4 April is het zo ver, mijn eerste buitenlandse stage met de TSS. We gaan naar het zuiden van Frankrijk, meer bepaald Saint Raphael aan de Azurenkust. We vertrekken een week voor de vakantie en blijven 2 weken. Ik ben dan nog een week thuis tijdens de vakantie, dat is wel leuk. Tijdens deze stage zal de laatse zware trainingsfase ingezet worden voor het eerste deel van het seizoen. Mijn eerste wedstrijd is gepland op 30 april te chateauroux. Wel jammer dat we het BK duatlon op 10 april niet kunnen meedoen, enkele leerlingen van de TSS geven hier een mogelijke titel weg. Maar ja, we zijn eigenlijk triatleten natuurlijk.
Na de stage zal ik op de site de foto's en het verslag plaatsen van hopelijk een leuke en geslaagde trip. Ook de foto's van mijn nieuw "wedstrijdwapen", ook wel nieuwe fiets genoemd, zullen dan op de site komen.

Mrt

Stage Oostende

 

Mijn eerste stage met de topsportschool en meteen ook de tofste stage ooit! Om te beginnen zaten we in het Royal Astrid hotel. Een zeer goed hotel met lekker eten, een grote kamer die ik samen met Bas, Thomas en Kobe deelde. Er was zelfs een zwembad met welness. De sfeer zat er al direct in maar er moest ook wel getraind worden. Elke dag 's morgen zwemmen met in de namiddag een fiets of een looptraining. Toch hadden we nog veel vrije tijd. We vulden deze op met rusten, playstation, chillen in de welness en nog een paar leuke activiteiten zoals: bioscoop, biljarten, pokeren enz. Het weer was ook een meevaller met de eerste drie dagen stralende zon. Voor te fietsen was er wel veel wind, maar daar word je sterk van. Voor mij was deze eerste triatlonstage geslaagd. Ik kijk al uit naar de volgende!

27

Feb

Zwemwedstrijd triatleten

 

Ik had goede verwachtingen voor deze wedstrijd, ze zijn er echter niet uitgekomen. Mijn besttijd was 4.43 op de 400 vs en hier zwem ik 4.48. Not good. Met die 400 meter heb ik blijkbaar een probleem, die wil niet lukken. Wegens mijn lengte heb ik geen goede keerpunten, waarom zijn er geen 400m zwembaden? Ik had mij dan ook nogmaals misrekend in de afstand en dus eigenlijk geen eindsprint geplaatst. Doch we blijven positief, met een 47 van voet en handen als paddels moet ik mijn niveau terug serieus kunnen verbeteren. Momenteel nog wat weinig pk's voor die grote hefbomen zeggen "ze". Dan gaan we nu wat aan die kracht werken, 4.35 is het doel dit jaar en 4.35 zal het zijn. Met de aflossing, nog net niet onder de minuut, maar wel plezant. Volgend jaar véél beter!

30

Jan

Lactaattesten

 

Vandaag vroeg opstaan om rond 07:00 in Leuven te zijn voor mijn eerste lactaattesten. Op het programma: 400 vs en 100 vs in het zwembad. Daarna 3 x 2000m en 1x 600m op de atletiekpiste. De 100 vs was maximaal: met 1.00.06 was ik tevreden, een besttijd. Het was wel even geleden dat ik nog een 100 vs had gezwommen. De 600m op de piste was ook vrij snel. Het was zeer koud, met –2/–3 en een gure wind had bijna iedereen last van de koude.

29

Jan

Mijn website

 

Mijn website gaat on-line. Bedankt webmaster Patrick voor al de moeite, ook mijn pa voor de creatieve input en mijn broer voor de foto's. Het is de bedoeling om jullie regelmatig te informeren over mijn sportieve avonturen. Galerij en uitslagen moeten nog groeien. Ook bij de links gaan er nog wat bijkomen.

23

Jan

Veldloop te Bornem

 

Mijn derde cross Bornem heb ik nogmaals goed ingedeeld. Met redelijk veel deelnemers was het de eerste kilometer wat drummen, daarna zat ik steeds bij de eerste vijf. Met nog één kilometer te gaan ging het tempo naar boven, maar ik kon nog mee. Mijn eindsprint heb ik nu tijdig ingezet om eerst op te schuiven naar de vierde plaats en tussen de dranghekken in de laatste 50 meter naar de derde plaats. Hiermee ben ik wel tevreden.

2

Jan

Cross Hulshout

 

Eerste wapenfeit van het nieuwe jaar, mijn tweede cross te Hulshout. Met mijn te snelle start in gedachte van Duffel ben ik behoedend gestart, in vijfde positie gelopen gans de wedstrijd, om dan met een eindsprintje nog één plaats op te schuiven... naar voor. Vierde dus. Een derde plaats en podium zat er zelfs in, maar de eindstrook was te kort. Ik voelde me tijdens en na de wedstrijd een stuk beter dan de eerste keer.

Archief